• https://www.facebook.com/gunmedikal
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905466212622
  • https://twitter.com/gunmedikal
  • https://instagram.com/gunmedikal

Anasayfa


     Transkütan Sinir Uyarıcının Tarihçesi

   
 Sipariş        Detaylar
 
 
Detaylar

Elektriğin tıpta kullanımı yeni değildir. Hipokrat döneminde ve eski çağlarda Mısır uygarlıklarında elektriğin kulalanıldığı ileri sürülmektedir. Ancak elektriğin kullanımını ilk kaydeden MS 46 yılında SCRIBONIUS LARGUS olmuştur. Bu dönemde torpido balığından yayılan elektriksel akımlar gut...baş ağrısı ağrılarında kullanılmıştır.

William Gilbert 1544 yılında elektiriği ayrı bir tenomen olarak kabul etmiştir. 1756 yılında Richard Lovet Subtilm Medium adlı yapıtında elektiriğin tıptaki çeşitli kullanım alanlarında söz etmiştir. Metodist Kilisesi'nin kurucusu John Weslev "Desideratum" yada "Elektriğin tıpta insanlık yararına kullanımı" adlı yapıtında SİYATİK BAŞ AĞRISI GUT, REYNO, FENOMENİ, ANGİNA PEKTORİS ve PLEVRA ağrısı gibi çeşitli klinik durumlarda elektriğin kullanılabileceğini elirtmiştir.

1752 yılında John Brich elektrik akımının çeşitli travmalardan sonra ortaya çıkan kontraktürlerde de kullanılabileceğini göstermiştir. 182 yılında Brich "akapunktur tedavisi" adlı yapıtında elektriksel akımn kullanılabileceğini öne sürmüştür. Sarlandier aynı dönemde akapunktur iğnesinden elektrik akımı vererek romatizmal ağrılarda başarı ile uygulanmıştır.

1900'lü yılların başlarında kullanılan Elektreat adlı bir alet bugün uygulanan transkütan sinir stimülatörlerin protitipi olarak kabul edilmektedir. 1950 ve 60'larda ağrı mekanizması ve tedavisi ile ilgili bilimsel araştırmalarda belirli bir iğme görülmektedir. 1965 yılında Melzack ve Wall tarafından ileri sürülen "kapı kontrol teorisi" ağrı mekanizması konusunda atılan adımlardan birisidir. Bu teorinin klinikteki yansımalarından biriside transkütan sinir stimülasyonudur.

Bilindiği gibi kapı kontrol teorisine göre kalın hızlı ileten myelin li aferent liflerin aktivasyonunun ince yavaş iletim ve ağrılı uyarını iletiminde önemli rol oynayan C liflerinden inhibasyona neden olduğu ileri sürülmektedir. Bu teorinin ilk uygulaması dorsal kolon S stimilasyonudur.

1967 yılında uygulanmaya başlayan dorsal sinir stimülasyonudur. 1967 yılında uygulanmaya başlayan dorsal kolon stimilasyonunun etkili olup olamayacağını saptamak amacıyla önceleri diognastik amaçla kullanılan transkütan sinir stimülasyonu ( TENS )'in etkili olmasının üzerine kendi başına bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmiştir.

1972 yılında yine ilk kez Shealv tarafından uygulanan TENS, bu gün çeşitli akut kronik ağrılarda kullanılan bir yöntem haline gelmiştir.

 
 
Talep Formu
İsim
Sipariş Miktarı
E-Mail
Telefon
İl
Adres
Kargo Tercihi
Mesaj